DETTE GJØR VI FOR Å BLI ET BEDRE PAR

Reklame | Parweb.no

Hvordan kommer vi oss igjennom tøffe og utfordringer tider? Jo, vi kommuniserer. Og innimellom så krangler vi. Og så reparerer vi. Og vi blir venner igjen og føler oss enda sterkere sammen enn før.

Jeg har tidligere sagt at jeg tror at god kommunikasjon er nøkkelen til et lykkelig forhold, og det står jeg ved. Men hva er egentlig god kommunikasjon i et parforhold? For meg er god kommunikasjon at man ser den andre, at man forstår den andre, og at man lytter til den andre.

Jeg tror at mange forhold kunne vært reddet hvis parene endret på måten de kommuniserer med hverandre på. Alle par har noen typiske kranglemønstre. Vårt mønster er at vi går i spiral rundt hverandre. Ofte handler det om at jeg spør om hvorfor Joakim ikke har gjort det ene eller det andre, og et spørsmål som for meg virker helt uskyldig, blir oppfattet på en helt annen måte av Joakim. Mens jeg genuint lurer på hva grunnen til noe er, oppfatter han gjerne et slikt spørsmål som kritikk og går litt i forsvarsmodus for å beskytte seg selv. Da blir jeg irritert og ikke forstår hvorfor han reagerer, og så blir han sur på at jeg ble irritert, og slik fortsetter det.. Helt til en av oss sier at nå holder det, så sier vi begge unnskyld, gir hverandre en klem og går videre. Ofte tar det tid før vi kommer oss dit at vi kan reparere. Jo fortere vi kommer oss dit jo bedre, og vi har ikke alltid vært så flinke til å ta den ballen og avslutte krangelen.

Kranglemønstre, som Andreas Løes Narum; psykologen bak Parweb, snakker om, er vanlige i et par. Ofte har par gode kranglemønstre som hjelper dem å bli sterkere sammen, men dessverre finnes det også kranglemønstre som er destruktive for paret og som kan etterlate vonde spor. Det kan være måten man sier ifra om ting på, eller til og med bare måten man ser på hverandre på, og som den andre misforstår eller blir såret av. Det blir som en ond sirkel. Ofte handler jo en krangel om noe helt annet enn det man faktisk krangler om (vi har nok av sånne eksempler), og jo mer man irriterer seg på hverandre, jo større blir sirkelen og desto vanskeligere blir det å komme ut av den. Mange par husker ikke engang hva halvparten av kranglene deres handlet om, bare at kommunikasjonen føltes umulig.

En av de viktigste tingene vi har gjort i vårt forhold er at vi har fokusert på “paret vårt” og hva det trenger, istedenfor å ha fokus på kun en av oss. Vi har også blitt veldig gode på å fortelle hverandre hva “jeg” føler, i stedet for å snakke om hva “du” gjør. Dette har vi lært på Parweb.

Vi snakker om kranglene våre i etterkant når begge er rolige, og forteller hverandre hva vi føler og hva vi ønsker at den andre gjør/ikke gjør. Vi reparerer. Målet med å snakke sammen er å forstå hva som vanligvis går galt når vi krangler, og hvordan vi kan gjøre vår neste krangel eller diskusjon mer konstruktiv. Med tiden har vi blitt flinkere til å avslutte kranglene våre fortere, og begynne å reparere tidligere. Før kunne vi krangle eller ha opphetede diskusjoner som om vi prøvde å vinne en konkurranse, men nå roer vi oss mye fortere ned og forteller hverandre hva vi trenger av den andre. Vi har lært oss å si unnskyld og vi har lært oss å tilgi hverandre. Et typisk eksempel på en slik krangel, er kranglene om “vottene”. Husker dere den? Den satte grunnlaget for hvordan vi kranglet, og det mønstret har vist seg å være gjentakende i ettertid. Vi snakket forbi hverandre og vi gikk inn i sirkel hvor vi kranglet om helt andre ting enn vottene. Gjennom Parweb har vi lært oss å gå i dybden på hvorfor vi krangler, hva vi føler, og hvordan stoppe det før det blir destruktivt. Noe vi er takknemlige for å ha lært.

Hva er så Parweb og hvordan fungerer det?

Parweb er enkelt fortalt parterapi på nett. Det inneholder over 100 instruksjonsvideoer delt på mange spennende temaer, med tilhørende samtaler og øvelser. Disse kan gjøres helt på egen hånd eller sammen som par. Uansett betaler man kun en liten avgift som par. Vi har hatt veldig god nytte av Parweb den siste tiden, og vil nok fortsette å benytte oss av det i fremtiden. For det er ingenting mer vi ønsker enn at vi skal fortsette å dele livet sammen og være gode partnere for hverandre, og for Ella.



Instagram HER – Snapchat HER